Linoleum-bordplade
/ nyt og lækkert

Linoleum giver overflader en fascinerende mat og fløjlsagtig finish med enestående brugsegenskaber. En linoleum køkkenbordplade er i det store hele modstandsdygtigt mod snavs og er nem at rengøre med et mildt, ikke-slibende rengøringsmiddel.

Vi producerer alle linoleum-bordplader på egen bordpladefabrik.
  
Se de forskellige typer bordplader i linoleum her og læs mere nedenfor.

RÅD OG VEJLEDNING OM LINOLEUM

En køkkenbordplade i linoleum holder i mange år med den rette behandling. En bordplade i linoleum er et naturprodukt, som består af koldpresset linolie blandet med bl.a. harpiks, træmel og farve­stoffer. Vær derfor opmærksom på hvilke rengøringsmidler der anvendes. Den daglige rengøring og vedligehold foretages med en klud opvredet i rent vand, hvorefter den straks aftørres med en ren tør klud.

Beskyt overfladen mod høj varme ved at bruge bordskånere. Sæbespånevand kan anvendes til rengøring, hvis bordpladen er meget beskidt. Sæbespånerne vil desuden efterlade en tynd smudsafvisende hinde, som forhindrer unødig slid. Undgå opvaskemiddel, brun sæbe og salmiakholdige rengørings­midler, da disse vil angribe overfladen.

EGENSKABER FOR LINOLEUM

Furniture Linoleum fra Forbo fremstilles af råmaterialer fra træer og planter. Lin­olie, harpiks, træmel og farvepigmenter er hovedbestanddelene i linoleum. Linoleum er et bæredygtigt valg, som er biologisk nedbrydeligt og skader ikke miljøet, hvis det senere bortskaffes. Så længe solen skinner, og regnen falder, sørger naturen for ingredienserne til linoleum.

Furniture Linoleum er opbygget af 3 lag: imprægneret filtpap, linoleumsgranulat og et lag lak. Linoleumsgranulatet består af oxideret linolie og harpiks tilsat træmel og farvepigmenter, der rulles ud på det imprægnerede filtpap eller jute ved hjælp af et kalandervalseværk. Efter tørring overfladebehandles materialet med en tværbunden, mat PU acryllak, der bevarer linoliens særlige udstråling og hindrer lysreflekser og fingeraftryk.

Linoleum giver overflader en fascinerende mat og fløjlsagtig finish med enestående brugsegenskaber, som gør det optimalt til bordplader og som arbejdsbord. Linoleum er i det store hele modstandsdygtigt mod støv og snavs og er nemt at rengøre med et mildt, ikke-slibende rengøringsmiddel. Linoleum er naturligt antistatisk. Linoleum består af naturlige ingredienser, der tilpasser sig rumtemperaturen. Det gør ganske enkelt materialet behageligt at røre ved. Furniture Linoleum er overfladebehandlet, for at mindske ridser.

Linoleum er et slidstærkt materiale, som er gennemfarvet der ofte anvendes på tankstationer og lign. steder. Linoleum tåler op til 60 grader – hvilket bevirker at der ikke bør laves køkkenborde med planlimet kogeplader, for at minimere risikoen for gryder der ”lige kommer” ud på bordpladen. Tilsvarende Furniture Linoleum et elastisk materiale, der bevirke at der ikke kan anvendes underlimede vaske. Endvidere er kantvalget på Linoleums plader begrænset til kanter vi ved der kan holde, og tåle brug år efter år. 

Linoleum anvendes til møbler, gulve, receptionsskanker, skiveborde og spiseborde.

Med en Forbo Furniture Linoleum-bordplade får du:

• et gennemprøvet, kendt og klassisk produkt
• en overflade, der er behagelig at røre ved
• et naturligt og miljøvenligt materiale
• et værn mod ridser og pletter
• en mat overflade
• et antistatisk materiale
• et materiale, hvor farverne ikke falmer

Daglig vedligeholdelse af din linoleum-bordplade foretages med en fugtig fnugfri klud og evt. et rengøringsmiddel med en neutral pH-værdi for maximal holdbarhed. Da Linoleum er et naturprodukt skal det vedligeholdes to til tre gange årligt med Monel eller anden linoleumspleje, for at opretholde en modstandsdygtig overflade, og for at hindre udtørring af linoleumen. Linoleum lagerføres i sort.

En linoleumbordplade kan påvirkes i begrænset omfang af det miljø, den befinder sig i. Dvs. at den kan udvidde sig i både tykkelse, bredde (op til 0,02%) og længde (op til 0,01%), ved høj luftfugtighed i rummet og trækker sig sammen, ved lav luftfugtighed i rummet. Dette svarer til +/- 0,5 mm i bredde på en bordplade, der er 620 mm bred. Disse bevægelser er ikke noget problem da elementerne, som bordpladen ligger på påvirkes / arbejder på samme måde.

Den relative luftfugtighed indendørs bør ligge i området 45-65% og mellem 17–25 grader. Om vinteren, hvor udetemperaturen er lav, indeholder luften mindre vand, og den relative luftfugtighed indendørs vil typisk ligge i den lave ende af området, mens den om sommeren og efteråret vil ligge i den høje ende. Kun i kolde perioder vil man opleve gener som følge af lav luftfugtighed, mens man oftere har problemer, når den er for høj. Hvis du har dug på indersiden af dine vinduer, er det tegn på for høj luftfugtighed.

Viste du at:

Linoleum blev opfundet af englænderen Frederick Edward Walton født i 1834, som forsøgte at udvikle regntøj til de engelske fiskere. Han fik patent på sin linoleumsformel i 1860.

Linoleum fremstilles ved at Linolien koges og oxyderes (iltes) og blandes med harpiks til en gummiagtig masse. Denne masse kaldes linoleumscement. Denne grundmasse æltes til pølser (kaldes også for “elefantfødder”). Linoleumscementen modnes (efteroxydere) i ca. 3 uger og blandes derefter med fyldstoffer og farvestoffer. Herved fremkommer linoleumsmassen.

Linoleumsmassen opkradses til granulat, der ved hjælp af varme og tryk påføres (kalandreres) jutevævet. Den kalandrerede linoleum føres til  kæmpe modningskamre, hvor det hænger i baner på 30 meter i ca. 3 uger. Det er ved denne ophængning, at “hængefolden” fremkommer.

Hos Svane Køkkenet kan du få linoleum-bordplade i alle mål. Kom ind og få lavet en tegning og få en snak med vores dygtige og erfarne konsulenter om hvilken plade der er den rigtige for dig.

Læs også om laminat-bordplader her: Laminat-bordplade

Se andre
bordpladetyper

Oversigt over bordplader